Interview Raymond van der Kruk

Raymond

Deze keer is het de beurt aan Raymond van der Kruk. Van Bouwkundig Ingenieur naar (Technisch) Ontwikkelaar en nu: Directeur en Planontwikkelaar van AntWood. Meer over hemzelf, zijn loopbaan, zijn krachten en wat hij zo mooi vindt aan het bedrijf, lees je allemaal in dit interview.

Even voorstellen: mijn naam is Raymond van der Kruk, geboren in Den Haag en opgegroeid in Monster. Inmiddels ben ik woonachtig in Poeldijk. Daar ben ik onlangs heen verhuisd en op dit moment nog druk aan het klussen. Ik ben getrouwd met Daniëlle en wij hebben samen drie kinderen; twee dochters en een zoon.

Ik ben gaan werken na de opleiding HBO Bouwkunde, die ik heb gevolgd aan de Haagse Hogeschool. Ik ben als bouwkundig ingenieur gestart bij een architectenbureau in Scheveningen, waar ik 8 jaar heb gewerkt als Projectleider. Hier had ik veel contact met diverse Projectontwikkelaars en groeide mijn interesse in het vak. Uiteindelijk heb ik de overstap gemaakt naar een landelijk opererende ontwikkelaar in Rotterdam. Daar heb ik veel geleerd in de functie van Technisch Ontwikkelaar.

De wens om te werken aan projecten in mijn eigen woonomgeving deed mij besluiten om in 2008 de overstap te maken naar een bekende Westlandse ontwikkelende bouwer. Hier heb ik aan ontzettend mooie projecten mogen werken, zowel met samenwerkingspartners als met ons eigen ontwikkelteam. Zo heb ik deelplannen in Naaldwijk en in gebieden zoals de Westlandse Zoom mogen ontwikkelen. Later kwamen daar mooie projecten in Delft en Midden-Delfland bij. Wat ik dan zoal deed, was heel breed: van haalbaarheidsstudies, verwervingen, tenders en uit-ontwikkelen tot uiteindelijk marketing- en verkooptrajecten.

Ik vind het vooral leuk om helemaal aan de voorkant van het proces betrokken te zijn. Out-of-the-box denken en projecten ontwikkelen vanaf nul. Dat is ook waar mijn krachten liggen. Ik ben goed in het optimaal samenbrengen van ruimtelijke, financiële en technische aspecten om te komen tot succesvolle projecten met een visie. Daarnaast krijg ik energie van sparren met partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van een project, zoals overheden, adviseurs, aannemers en omwonenden.

Ik was altijd al nieuwsgierig naar zelf ondernemen en in 2018 heb ik die stap uiteindelijk genomen. Dat heb ik een aantal jaar met plezier en succes alleen gedaan. Wat soms ontbrak was het sociale aspect en het kunnen sparren met collega’s. Dit heb ik gevonden bij AntWood. Hoe dat is ontstaan is een mooi verhaal.

In de overleggen tussen Bart van Zijderveld en Willem van Mierlo, die bezig waren met de transformatie van de Spaansche Vloot in ’s-Gravenzande, was soms behoefte aan ontwikkelkennis. In die situaties werd ik gevraagd mee te denken; dat was het begin van onze samenwerking! En die was zo geslaagd, dat het naar meer smaakte. In juni 2021 ben ik partner geworden in AntWood Advies. De bouwkennis van Bart, het ondernemerschap van Willem en mijn ontwikkelkennis kwamen samen. Later kwam daar Natasja de Vroome bij met een maatschappelijke en bedrijfskundige achtergrond. Deze bundeling van krachten vormt vandaag de dag AntWood. Met ieder zijn eigen kwaliteiten, vullen we elkaar uitstekend aan.

Wat ik erg mooi vind binnen AntWood, is het werken aan maatschappelijke initiatieven en fraaie monumentale of historische panden. De projecten zijn echte ‘specials’. Dit vraagt een andere manier van werken dan bijvoorbeeld bij reguliere woningbouw. Op dit moment zijn wij bezig met de transformatie van het Rijksmonument de groenten- en fruitveiling in Poeldijk, tot zakelijke hotspot ‘De Klok Westland’. Volgend jaar hopen wij dat project af te ronden, waarbij we zelf met een mooi representatief kantoor in het pand blijven. Dan kunnen we gelijk aan bezoekers laten zien wat we in huis hebben!

De uitdaging voor AntWood richting de toekomst is niet zo zeer om groter te worden, maar om een bekendheid en imago te verwerven als kundig adviseur voor complexe vraagstukken met een maatschappelijk of historisch karakter, zodat iedereen in Westland en omstreken weet dat je met dat soort opgaves bij ons aan kunt kloppen.

Zoek je een solide bedrijf, met bovenstaande kenmerken en een transparante en praktische werkwijze? Dan moet je bij AntWood zijn!