Interview Bart van Zijderveld

IMG 11123 2

Inmiddels weten jullie uit de verschillende berichten wel wie Bart is, maar er is nog zoveel meer wat we nog niet over hem weten. In dit artikel lees je waar hij vandaan komt, aan welke projecten hij heeft gewerkt - in het bijzonder de getransformeerde kerk in Heenweg - en zijn rol als directeur van AntWood.

Bart van Zijderveld, geboren en getogen in het Westland - een échte Westlander dus - woont momenteel met zijn gezin in ’s-Gravenzande. Bart heeft een aantal hobby’s, waaronder hardlopen, in de zomer brengt hij tal van uren door bij zijn strandhuisje en daarnaast heeft hij een passie voor historie. De historie van het Westland, historisch vastgoed, maar het allermeest de combinatie: historisch vastgoed in het Westland.

Laten we een aantal jaar terug teruggaan. Bart heeft 16 jaar bij een architectenbureau gewerkt als bestekschrijver en toezichthouder, waarvan 6 jaar op inhuur basis aan Bouwfonds Delft (BPD). Vervolgens is hij 16 jaar geleden zelf een bedrijf begonnen, Leenders en Van Zijderveld. Samen met zijn compagnon lag de focus van het bedrijf op toezicht- en bouwbegeleiding en directievoering.

Via Leenders en Van Zijderveld kwam Bart als Directievoerder terecht bij het project de Spaansche Vloot in ‘s-Gravenzande. Daar maakte hij kennis met Willem van Mierlo, eigenaar van de Spaansche Vloot. Die samenwerking verliep erg goed en het klikte tussen de twee. In diezelfde tijd kwam er in Heenweg een kerk te koop. Willem wilde heel graag een kerk en had al een paar keer ‘misgegrepen’. Ook Bart was enthousiast over de aankoop van een kerk. Toen de kerk in Heenweg beschikbaar kwam, was de afspraak om het pand samen te bekijken snel gemaakt. De kerk bleek van de Protestantse gemeente ’s-Gravenzande te zijn en Bart is lid van deze protestantse club.

“Wat gaan jullie met de kerk doen?” was een belangrijke vraag bij de koop. Het kerkgenootschap had de wens dat het gebouw behouden zou blijven voor een langere periode, oftewel niet slopen of doorverkopen. Toen ontstond het plan om de kerk te transformeren naar 8 appartementen en 100 m2 maatschappelijke ruimte voor de verhuur. Gezien de maatschappelijke bestemming, was alleen een toevoeging van een woonbestemming nodig. Verder zou de kerk aan de buitenkant zoveel mogelijk in originele staat worden gerenoveerd. De aankoop van de kerk door Bart en Willem was een feit!

Wat ze hebben gedaan, is enkele originele elementen toegevoegd of beter gezegd teruggeplaatst. Zo is onder andere na 68 jaar de klok geplaatst aan de gevel conform de oude bouwtekeningen. De klok was helaas weg bezuinigd tijdens de bouw in 1954. Daarmee was de kerk weer compleet.

De samenwerking met Willem ging nog steeds erg goed en op gegeven moment viel het gesprek op AntWood of beter gezegd: het bedrijf nieuw leven inblazen. Dat was zo gezegd, zo gedaan. Raymond van der Kruk werd erbij gevraagd als projectontwikkelaar en mede-eigenaar en zo ontstonden de plannen voor AntWood Advies. Het eerste project was de Berkenflat 2.0: 130 serviceappartementen in ’s-Gravenzande. Via de makelaar zijn ze vervolgens weer bij de oude veiling in Poeldijk (nu De Klok Westland) terechtgekomen. Hier hebben ze een plan voor gemaakt, aandeelhouders erbij gezocht en daardoor het pand - waar ze nu met hun kantoor zitten - kunnen kopen. Mocht je hier meer over willen weten, ga dan naar de website www.deklokwestland.nl.

Toen ook Natasja de Vroome erbij kwam, was het plaatje compleet. Met elkaar hebben zij AntWood nieuw leven ingeblazen. AntWood is specialist in bestaand vastgoed, gebouwen met karakter en in het bijzonder rijksmonumenten. En dat sterke bedrijf bouwen zij de komende jaren nóg meer uit.